Hoofdtaak van de ontwerper is het creëren van een functionele oplossing die voor iedereen bruikbaar is. “Dat kan soms heel pittig zijn, zeker wanneer de wet vertaald moet worden en er veel verschillende uitzonderingen zijn. Vanwege de grote hoeveelheid mensen die in het studiefinanciering-systeem zitten, komen de meest bijzondere uitzondering gerust duizenden keren voor. Daarbij moet je de oplossing zo opschrijven dat het ‘wat’ en het ‘hoe’ erg duidelijk zijn voor de business en de programmeurs.

Anita Drenthen-Scholtens, Agile analist

Het kost weinig moeite om Anita Drenthen-Scholtens te laten vertellen over haar tijd bij Quintor. “Ik kan echt uren over mijn werk praten.” Maar wat drijft deze enthousiaste analist nu precies?

Tijdens haar opleiding Kunstmatige Intelligentie aan de RuG kwam Anita in aanraking met de functionele kant van de IT. “KI had voor mij alles wat ik leuk vond; wiskunde, programmeren en psychologie, KI brengt het allemaal bij elkaar.” Een afstudeerproject leidde direct tot een baan bij een wat kleiner IT-bedrijf, waar Anita haar eigen functie kon creëren. De spin-in-het-web, zoals ze het zelf omschrijft. Contact met de klant, zaken uitwerken voor de programmeurs, maar ook het maken van UX-designs en af en toe wat projectmanagement.

Hoewel het werk heel divers was, miste Anita collega’s die hetzelfde deden als zijzelf. Mensen om van te leren, mee te sparren en ervaringen mee te delen. Ze ging verder kijken en via een paar oud-studiegenoten kwam ze bij Quintor terecht. “Ik viel met m’n neus in de boter; er was net een analistenweekend gepland en ik kon daaraan meedoen. Ik werd heel warm ontvangen en het was superfijn om met gelijkgestemden de diepte in te gaan.”

De DUO
Al snel werd Anita ingezet bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, als functioneel ontwerper bij één van de ontwikkelteams die werken aan het vernieuwde Studiefinanciering-systeem. “Ik kwam in maart binnen, één maand voor de laatste grote conversie van het oude naar het nieuwe systeem. Mijn team werkt aan de beslismodule en dat eerste jaar draaiden alle grote complexe processen voor het eerst in het nieuwe systeem, met die module als kern. Heel spannend en uitdagend allemaal.” Een nieuwe klus starten pakt ze voortvarend aan. “Onderdompelen in een onderwerp, zo snel mogelijk up-to-speed komen en waarde leveren. En daarna kijken waar je kunt helpen, waar problemen zijn.”

Hoofdtaak van de ontwerper bij dit team is het creëren van een functionele oplossing die voor iedereen bruikbaar is. “Dat kan soms heel pittig zijn, zeker wanneer de wet vertaald moet worden en er veel verschillende uitzonderingen zijn. Vanwege de grote hoeveelheid mensen die in het studiefinanciering-systeem zitten, komen de meest bijzondere uitzondering gerust duizenden keren voor. Daarbij moet je de oplossing zo opschrijven dat het ‘wat’ en het ‘hoe’ erg duidelijk zijn voor de business en de programmeurs. Maar ook de ‘waarom’ moet niet vergeten worden; die is zeer belangrijk voor de generatie die na jou met deze functionaliteit bezig gaat.”

Binnen ‘de DUO’, zoals Anita haar opdrachtgever steevast noemt, is Agile Scrum in combinatie met DevOps omarmd. Zij werkt in een van de DevOps teams, waar nieuwe functionaliteit en productiewerk samenkomen. Van de teamleden wordt dan ook gevraagd om enigszins T-shaped te zijn; naast expert in je eigen vakgebied (ontwerp, bouw, test, operations) moet je alles een beetje kunnen. “Dit gaat bij ons nu heel goed, maar het team heeft hier wel aan moeten wennen. Stories gingen toch eerst de weg van achtereenvolgens ontwerp, bouw en test door, waarna een ops-er het in productie zette. Sinds een tijdje werken we veel meer samen; in groepjes. Bij het oppakken van een nieuw ticket organiseren we een kick-off waarin we dat ticket met alle disciplines bespreken. Hierdoor signaleren we vrijwel alle mogelijke issues van tevoren. Vervolgens werken we tegelijkertijd aan het ticket en brengen we het gezamenlijk naar productie.”

Een Quintor-analist
Analist zijn bij Quintor, een bedrijf met hoofdzakelijk programmeurs, ziet Anita echt als een pré. “Via Quintor ben ik in contact met veel goede programmeurs en blijf ik up-to-date over de nieuwste technieken waar programmeurs zich mee bezig houden. Dit helpt me vervolgens om deze technieken, of de problemen waar mijn ontwikkel-collega’s mee worstelen, beter te begrijpen en goed over te brengen naar de business. We leveren daar echt toegevoegde waarde.”

Kennisdeling voor analisten gebeurt bij Quintor door middel van analistenavonden, analistendagen en een summercamp, specifiek voor analisten. Iets dat Anita essentieel vindt voor haar ontwikkeling. “Bepaalde basiskennis heb je natuurlijk nodig, maar je komt vooral verder met ervaringen. Door deze ervaringen te delen met mede-analisten, een zogenaamd kijkje in de keuken, kun je dus veel sneller groeien dan wanneer je alleen vanuit je eigen klus zou leren. Het bespreken van problemen en discussiëren over de mogelijke oplossingen is daarbij ook zeer nuttig en ook heel gezellig en leuk.”

Hoe omschrijft Anita een typische Quintor-analist? “Je springt in gaten, je wilt zaken mooier maken. Of het nou een ontwerp, het team of een demo is, als externe analist wil je zaken verbeteren.” Op de vraag of ze als analist veelal een tolk tussen business en programmeurs is, is Anita stellig “Dat tolk zijn is maar een klein onderdeel en ben je alleen wanneer dat nodig is. Je bent veel meer een spin-in-het-web, de smeerolie die zorgt dat alles soepel loopt. Je hebt een brede interesse nodig, niet alleen in de analytische puzzels, maar ook in de sociale component van het werk. Zorgen dat alle partijen elkaar begrijpen en bruggen bouwen, als een soort diplomaat. Zoeken naar de behoeften van iedereen en kijken hoe je daarbij kunt helpen.”