De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft de winnaars bekend gemaakt van zijn Europese aanbesteding voor de inhuur van externe IT-professionals. Met het contract is zo’n €200 miljoen gemoeid.

De aanbesteding heeft betrekking op inhuurcapaciteit voor het hoofdkantoor in Groningen. DUO heeft ook kantoren in onder meer Rotterdam, Amsterdam en Rijswijk – deze vestigingen huren IT’ers in via een apart en kleiner contract.

De hoofdtaak van DUO is de bekostiging van het onderwijs in Nederland. Dit omvat het regelen van de financiering van studenten en scholieren, en de bekostigen van onderwijsinstellingen. De uitvoeringsorganisatie van de rijksoverheid speelt ook een rol in het erkennen van diploma’s en het organiseren examens, en ondersteunt daarnaast gemeenten bij het uitvoeren van de Wet inburgering.

De kernprocessen van DUO worden ondersteund door een complex IT-landschap, dat ervoor zorgt dat miljarden aan belastinggeld vloeit naar de juiste mensen en partijen in het onderwijs. Om het IT-landschap draaiende te houden en continu te verbeteren, werkt de DUO met verschillende externe partijen, die via raamovereenkomsten worden ingehuurd. Jaarlijks geeft de dienst een slordige €50 miljoen uit aan IT-inhuur.

De geselecteerde partijen adviseren en ondersteunen DUO met uiteenlopende IT-activiteiten, van het bouwen en uitrollen van nieuwe applicaties, het implementeren van IT-programma’s en systeemupgrades, en het overzetten van applicaties en data naar de cloud, tot strategische IT-activiteiten zoals het ontwikkelen van het IT-landschap en roadmaps.