Thuis spreekt Martin Heck Duits, zijn moedertaal, maar op zijn werk weigert hij dat. “Als ik de goede Nederlandse term niet weet, dan mag dat van gesprekspartners best in het Duits. Of Engels. Maar dat wil ik niet, dan ga ik het wel anders uitleggen. Ik wil laten zien dat de taal geen drempel hoeft te zijn.” Het is typerend voor de manier waarop hij als ontwikkelaar bij Quintor alles aanvliegt. 

Oorspronkelijk komt Martin uit een klein dorpje in de Eiffel, maar de liefde bracht hem in contact met Nederland. “Zelf studeerde ik Informatica aan de technische universiteit in Berlijn en mijn vriendin, nu vrouw, Duits in Groningen. Dus ik was al redelijk vaak in Nederland geweest, voor ik hier kwam werken.”

Tijdens zijn scriptie woonden Martin en zijn vriendin net over de grens in Duitsland. Hij deed onderzoek bij een leerstoel Elektrotechniek. In een laboratorium werden allerlei simulaties en experimenten uitgevoerd, maar er was geen centrale oplossing voor de coördinatie van het geheel. “Overdreven gezegd; bij iedere computer stond iemand te wachten en op het moment dat er werd geroepen ‘We gaan los’, moest iedereen zijn deel tegelijk opstarten. Ik heb daar een platform gebouwd waarin ze die experimenten kunnen coördineren. Een SpringBoot backend applicatie met een voorkant in AngularJS. Ik dacht, als ik toch code moet schrijven, dan doe ik dat ook direct in iets waar ik nu wat aan heb.”

Na de geslaagde sollicitatie bij Quintor haakte hij eerst aan bij de Java-Masterclass. “Ik had nog geen klus en de Masterclass was bezig. Dus ik kon meehelpen bij de slotopdracht, de QARS-case, begeleid door Berend Mulder.” Dankzij dat contact met Berend, die een goede indruk van hem had gekregen, werd hij aangeboden bij GasTerra.

“Mensen gaan echt naar je luisteren”

In een draaiend team stappen vond hij in het begin wel lastig. “Je komt in een team waar applicaties worden beheerd die al een hele tijd draaien. Met processen die je niet kent, termen die je nog niet begrijpt en een codebase waar je aan ziet dat er al veel tijd in zit. Ik heb daarom geprobeerd om elke aanpassing vanaf het begin te begrijpen. Niet de collega te volgen die de quick fix aanbeveelt, maar direct de achtergrond van een probleem zoeken en de oplossing ook snappen.“

Binnen GasTerra kwamen ze er al snel achter dat je Martin wel om een boodschap kon sturen. Zo werd een voorstel om een groot batch proces opnieuw te bouwen, in plaats van het oplossen van performance problemen in de oude applicatie, tot zijn verbazing geaccepteerd.

Martin heeft onder andere logging en dashboards in Kibana geïntroduceerd. “Ik mocht er wat tijd aan besteden om een proof of concept op te stellen. Dit leverde redelijk snel monitoring en logs op die makkelijk centraal te bekijken en te doorzoeken waren. Een quick win.” Zo kreeg hij vrij snel een rol in vernieuwing. “Dat vond ik wel bijzonder, dat je ineens het idee hebt dat mensen echt naar je luisteren. Moet je natuurlijk ook oppassen wat je zegt.”

Hoe krijg je dan mensen mee? Daar heeft onze hoofdpersoon wel ideeën bij. “Voordat keuzes over IT-aanpassingen gemaakt worden, moet je alvast je collega’s meenemen. Vragen wat ze ervan vinden, is het een verbetering? Dan merk je dat de enthousiastelingen alvast wat gaan doorlezen. Daarna even met z’n allen in een zaaltje, een paar kennissessies houden, soms hands-on. Dan is iedereen vanaf het begin aangehaakt en dat werkt wel zo prettig.”

“Dat is het prettige van teamwork”

Na drie jaar werd het tijd om de periode bij GasTerra af te sluiten. “Ik was zelf toe aan iets nieuws.” Kort daarna kon hij meteen van start bij Aegon. Daar werkt Martin in een team, en daarnaast met veel verschillende partijen samen,  om de levensverzekeringsportefeuille te vernieuwen. Andere technieken, ditmaal in de cloud, maar voor iets nieuws deinst hij nooit terug.

In een team werken bevalt Martin sowieso erg goed. Niet alleen de verschillende disciplines, maar vooral ook de competenties. “Ik heb vaak teamgenoten gehad die beter zijn dan ik in het organiseren van het werk. Dat is het prettige van teamwork. Dan snap ik de techniek misschien net iets beter, maar die ander is dan weer veel sterker in het managen van de omgeving. Je vult elkaar dus mooi aan.”

“Ik wil geen afstand nemen van de techniek”

Door zijn andere nationaliteit heeft Martin een binnen Quintor redelijk uniek perspectief. Zijn er qua werkaanpak eigenlijk verschillen tussen Duitsland en Nederland? “Die deutsche Gründlichkeit, ik weet niet eens of het echt bestaat. De omgang is wel beleefder in Duitsland, leidinggevenden worden aangesproken met ‘Sie’ en je gaat in vergelijking met Nederland iets minder snel dan in Nederland met iemand hoger op de ladder over koetjes en kalfjes praten. Die iets meer hiërarchischere aanpak is zeker niet slecht, maar gewoon anders. Maar de verschillen zijn niet groot.”

Wanneer je Martin vraagt naar zijn toekomstbeeld, zijn groeipad binnen Quintor, dan heeft hij een duidelijke voorwaarde. “Ik wil geen afstand nemen van de techniek, daar vind ik het te leuk voor. Ik hoef echt niet elke dag code te kloppen, ben nu ook vaker technische designs aan het maken. Maar af en toe zelf iets implementeren, echt de diepte induiken, dat moet je blijven doen. Anders raak je het contact met de techniek langzaam kwijt.”