Quintor is ook dit jaar partner van de Self Driving Challenge, een samenwerking tussen RDW, Quintor en de Digital Society Hub.
Met zeven testdagen in het vooruitzicht bereiden de studententeams uit Zwolle, Rotterdam en Groningen zich optimaal voor op de finale van de Self Driving Challenge. Die vindt plaats op 10 juni 2022. Woensdag 2 maart organiseerde de RDW de eerste testdag op het junior TT-circuit in Assen.

Tijd tikt
De teams van de Hogeschool Rotterdam, de Hogeschool Windesheim en de Hanzehogeschool hadden in totaal twee uur om hun self-driving-software op de elektrische kart te testen. De teams testten of ze de concepten die ze in de virtuele omgeving hebben ontwikkeld correct ‘vertaald’ krijgen op de fysieke kart.

Joël Coster, medeorganisator en data scientist bij de RDW over deze dag: “Het was mooi om te zien hoe de teams zo vroeg in het traject al echt een eigen aanpak hebben”.

Bandenstapel 
Met her en der wat opstartproblemen werd er op het circuit serieus getest. Helm op, helm af, coureurs in, coureurs uit, en met alleen een Xbox-controller in de hand werd de kart over de baan gereden. Een bijzonder schouwspel. Maar wat ze in werkelijkheid deden was zoveel mogelijk data verzamelen, én onbedoeld leuke actiefoto’s. Want zo nu en dan eindigde een team in de bandenstapel of hapte een coureur naar wat grind. Maar ook crashes zijn leerzaam, en leveren nieuwe data op die de teams kunnen gebruiken bij het finetunen van de software.

Justin Boxem student hbo-ICT van de Hanzehogeschool kijkt positief terug op de eerste testdag: “Wij hebben niet alleen gekeken of de verbinding met de kart goed werkte, maar ook de interactie getest met de CAN-bus. Ook hebben we in verschillende snelheden rondes gereden op het circuit en daarvan beelden opgenomen, die beelden zetten wij in voor de verdere ontwikkeling van onze software.”

Ook Bart Withaar, student hbo-ICT aan de Windesheim heeft de testdag met zijn team als zeer zinvol ervaren: “Met deze testdata kunnen wij nu aan de slag om een eerste software-versie te testen.”

Nick Nederhof, student Automotive Engineering aan de Hogeschool Rotterdam, vult aan: “Het was een nuttige dag om op een praktische manier data te verzamelen over de kart voor onze modellen en systemen. En ondanks dat het een stralend zonnige dag was, hadden we de kou op het circuit een wel beetje onderschat.”

Online kennissessie 
Na de testdag op het circuit volgde twee dagen later een digitale kennissessie tussen de hogescholen en de RDW. Zo’n sessie geeft de teams de kans om de broodnodige vragen te stellen aan data experts, maar ook om ervaringen uit te wisselen over de soft- en hardware waarmee de studenten moeten werken.