Het Young Professional Programma begint met een masterclass en daarna word je ingezet bij een klant onder toeziend oog van een senior, maar hoe gaat dat in zijn werk?

Fayssal Lantema ervaart het in levenden lijve. Hij zit in het Java Young Professional Programma en heeft een half jaar geleden de masterclass afgerond.
Inmiddels is hij ingezet bij een klant waar hij met zijn neus in de boter viel. “Ik kwam in een team terecht van niet één, maar vijf Quintorianen met verschillende ervaringsniveaus”.

Net als de rest van het team is hij als fullstack developer verantwoordelijk voor de hele keten van database tot front-end. Ondanks dat hij nog maar ‘net’ werkervaring opdoet, bemerkt Fayssal al een flinke voortgang. “Ik kan steeds zelfstandiger dingen oppakken. Waar in het begin nog veel aan pair programming werd gedaan kan ik nu vaker issues zelf oppakken. En mocht het nodig zijn is hulp altijd dichtbij. Bovendien kijk je naar pull requests van je collega’s waardoor we van elkaar leren. We zijn allemaal open en eerlijk naar elkaar en zo krijg je feedback waar je wat aan hebt; hoe ik een functie beter had kunnen maken, maar ook hoe anderen een probleem op weten te lossen en waarom voor die aanpak is gekozen.”

‘We zijn allemaal open en eerlijk naar elkaar en zo krijg je feedback waar je wat aan hebt.’

“Met het team is afgesproken dat we één dag op het kantoor van de klant werken, de rest van de week zitten we op ons kantoor in Amersfoort. Maar ongeacht waar we zitten zijn we altijd fysiek bij elkaar in de buurt. Hierdoor kan ik mijn collega’s ook moeiteloos benaderen. Ik heb altijd mensen om mij heen met dezelfde mindset en bereidwilligheid om te helpen. En ze weten allemaal dat ik in het YPP zit, dus ze weten precies wat ik al wel en niet kan.”

Iedere zes weken heeft Fayssal net als andere Quintorianen een bijpraatmomentje met zijn manager. In dit gesprek komen allerlei onderwerpen aan bod. “Zo hebben we het gehad over dat ik het lastig vind om zelfverzekerd een presentatie te geven en ik niet goed wist hoe ik daar iets aan kon doen. En ook op persoonlijk vlak bespreken we van alles.”

Zijn er ook nog aspecten die anders blijken te zijn dan dat je in de masterclass leert? “Sommige dingen leer je alleen in de praktijk. Zo verliepen de refinement-sessies in het begin best stroef, maar na een tijdje weet je elkaar beter aan te voelen. Je moet een manier vinden die voor jouw team werkt en dat leer je niet in de theorie. Maar wat ik vooral heb geleerd is nóg minder de functie van een stuk code klakkeloos aannemen en meer nadenken over de achterliggende werking.”

Het werkplezier blijft echter onverminderd. “Ik ga iedere dag met plezier naar kantoor. Ik doe tenslotte iets wat ik ook leuk vind: code schrijven.”