Jan Kuiper, Software Architect

Jan Kuiper is een ervaren Software Architect, een echte Java techneut en vooral liefhebber. Maar ook is hij één van de Quintor medewerkers van het eerste uur. ‘Geheel in lijn met de Quintor filosofie probeer ik te zoeken naar een zo eenvoudig mogelijke oplossing.’

Waarom heb je ooit gekozen voor Quintor?
‘Na mijn studie Informatica ben ik gaan werken bij een klein IT-bedrijf in Groningen. Een prima tijd, totdat het bedrijf werd overgenomen. Korte tijd later ging het failliet. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan bij een grote organisatie. Ik had het idee dat ik me daar verder kon ontwikkelen. Dat viel een beetje tegen. Er was nauwelijks ruimte voor eigen inbreng. Dat formele en onpersoonlijke past gewoon niet bij mij. Daarom was ik blij dat ik door Johan Tillema werd benaderd. Hij had net Quintor opgericht en was op zoek naar de beste mensen in het vak. Daar hoorde ik volgens hem bij. Ik was vereerd en wilde uiteraard graag deel uitmaken van zo’n ambitieuze club. Ik heb meteen ja gezegd en nog geen moment spijt gehad.’

Wat maakt Quintor voor jou tot een aantrekkelijke werkgever?
‘Ik wil leren en mezelf steeds naar een hoger niveau brengen. Daarvoor krijg ik hier alle ruimte en mogelijkheden. Hoewel iedereen ambitieus en veeleisend is, heerst er binnen Quintor een sterke sociale structuur. Heel open en transparant. De lijnen zijn kort en je krijgt uitsluitend opdrachten die passen bij je persoonlijkheid en je kwaliteiten. Bovendien ben ik al sinds 2001 een echte Java techneut. Dus ook op dat vlak kom ik als Software Architect bij Quintor perfect tot mijn recht. Wat mij zo aanspreekt in Java? Het is een taal waarin je je goed kunt uitdrukken en waarin je de code schoon kunt achterlaten. Gestructureerd en goed opgebouwd. De meeste andere talen zijn naar mijn idee een beetje houtje touwtje. Java is robuust en strak. Dat werkt voor een Pietje Precies zoals ik wel zo prettig.’

‘Je moet kunnen samenwerken, coachen en motiveren’

Kun je uitleggen waar je je zoal mee bezighoudt?
‘Ik ben bij Quintor begonnen als Software Developer. Langzaamaan kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden en groeide ik door in de rol van Software Architect. Inmiddels heb ik een schat aan ervaring opgedaan in grote en aansprekende projecten. Zoals bij het CJIB, waar ik als softwarearchitect heb bijgedragen aan een omvangrijk vernieuwingsprogramma. En bij DUO, waar ik momenteel werk aan het Programma Vernieuwing Studiefinanciering. Voor DUO is dat het belangrijkste vernieuwingsprogramma voor de komende jaren. Een prestigieuze klus dus, boordevol interessante uitdagingen. Het project bestaat uit vijf ontwikkelteams die ik samen met twee collega’s aanstuur en coach. Ik heb veel overleg met de Enterprise Architecten. Zij bepalen het globale softwarelandschap en het globale ontwerp. Op basis daarvan moet ik de applicaties ontwikkelen.’

Waar ligt jouw kracht als Software Architect?
‘Allereerst heb ik een goed analytisch vermogen en ben ik in staat om op hoog niveau systemen te ontwerpen. Geheel in lijn met de Quintor filosofie probeer ik te zoeken naar een zo eenvoudig mogelijke oplossing. Natuurlijk, dat wil iedereen. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Het kunnen inschatten wat een eenvoudige of een ingewikkelde oplossing is, is naar mijn idee echt een kwaliteit. Om eventuele bijeffecten snel te kunnen doorzien moet je heel abstract kunnen denken. Veel techneuten hebben de neiging om zich af te sluiten, om zich terug te trekken in hun eigen wereldje. Die neiging heb ik zeker niet, integendeel. Ik kan goed samenwerken, coachen en mensen motiveren. Een basisvoorwaarde voor een goede Software Architect. Want je moet niet alleen snel kunnen beslissen, maar vooral ook de gemaakte keuzes helder en inspirerend aan je team kunnen uitleggen. En dat is niet voor iedereen weggelegd.’