Robin van Eijk, Young Professional Front-end Developer

Robin van Eijk is Young Professional front-end developer. Hij is net klaar met de masterclass, waarin hij zijn back-end achtergrond razendsnel aanvulde met front-end kennis. Momenteel bereidt Robin zich voor op zijn eerste project en blikt hij terug op de afgelopen periode.

Van back-end naar front-end
Na zijn HBO-studie ICT Software Engineering was Robin voor zijn gevoel nog niet uitgeleerd. “Mijn studie richtte zich vooral op back-end programmeren. Nuttig, maar ik heb ook veel interesse in front-end. Dat wordt steeds meer een vak apart.” Robin voelde niet zoveel voor een andere studie. “Ik wilde graag ervaring opdoen met front-end development. Vooral omdat ik dat tijdens de studie miste. Veel programmeren, veel uren maken. Het liefst in een professionele omgeving en niet op de zolderkamer.” Bij Quintor vond hij die mogelijkheid, in de vorm van het Young Professional Programma. Hij koos voor de front-end specialisatie.

Carrière in een stroomversnelling
Het Young Professional Programma begint met een 11-weekse masterclass. In die periode word je op hoog tempo klaargestoomd voor je eerste project als software engineer. Daarna ga je fulltime aan de slag bij een van Quintor’s klanten. Die combinatie klonk Robin als muziek in de oren: “Eerst heel veel leren, daarna werken aan een gaaf project. Ik kreeg vanaf de eerste dag verantwoordelijkheid, maar ik ben nooit helemaal in het diepe gegooid. Ik kan altijd terugvallen op de seniors in mijn team.” Dat is handig, want de seniors weten precies wat er in de markt speelt.

“Quintor loopt voorop qua kennis. Op school leer je de basis, bij Quintor leerde ik de actuele frameworks en de achterliggende concepten.”

Diepgaande kennis met praktijkvoorbeelden
De masterclass begon met een weekje HTML. Robin was ontspannen; dat had hij bij zijn studie allang gehad. Of toch niet? Robin: “De eerste twee dagen waren bekend. Daarna gingen we de diepte in, er bleek heel veel te zijn dat ik nog niet wist.” Naast HTML werd er aandacht besteed aan Angular, React en Web Components. Maar wat Robin vooral interessant vindt, zijn de keuzes die je – ongeacht het framework – moet maken. Bijvoorbeeld: hoe kies je een architectuur die lang meegaat? Hoe zet je een continuous integration omgeving op? Hoe maak je een applicatie toegankelijk voor slechtzienden en slechthorenden?

“Al na twee dagen was ik door mijn bestaande HTML-kennis heen.”

Alle onderwerpen werden gedoceerd door senior developers. Robin: “Je merkt gewoon dat de docenten echt weten waar ze het over hebben. Ze vertellen over problemen waar ze twee weken geleden nog tegenaan liepen. Dan begint de theorie pas echt te leven.” Naast het programmeren was er ook aandacht voor ‘de soft skills’. “We kregen bijvoorbeeld een scrum- en communicatietraining. Erg waardevol, want ik moet straks vaak met klanten en collega’s schakelen.” Aan het einde van de masterclass werd Robin nog flink op de proef gesteld… “Oef, ja, die eindopdracht. Enorm pittig, maar een mooie weergave van de realiteit. Hierdoor ben ik goed voorbereid op ‘het echte werk’.”

Volop mogelijkheden in de toekomst
Robin is erg blij met zijn keuze voor het Young Professional Programma. “Ik heb bewust voor Quintor gekozen. Het is een professioneel bedrijf waar je jezelf continu verder kunt ontwikkelen, zelfs als senior.” Daarnaast vindt Robin het fijn dat er goed onderling contact is met collega’s. “Nog voordat mijn masterclass begon, werd ik al uitgenodigd voor een intern project. Iedereen is vanaf het eerste moment toegankelijk en betrokken.” Al met al vindt Robin het een goede basis voor de toekomst. “Voor mijn gevoel kan ik hier nog jaren werken zonder me te vervelen!”