De RDW heeft een app ontwikkeld die de echtheidskenmerken van het rijbewijs uitlegt. Deze app ‘Rijbewijs’ toont de echtheidskenmerken van de rijbewijsmodellen. Hij is gratis te downloaden. Lees hier meer over de echtheidskenmerken van het rijbewijs. Quintor heeft als leverancier de bijbehorende apps gebouwd, die het gebruik en de kenmerken van het nieuwe kenteken op creditcardformaat uitleggen.

Echtheidskenmerken rijbewijs vanaf 14 november 2014
Het rijbewijs dat de RDW vanaf 14 november 2014 heeft afgegeven, is voorzien van nieuwe, moderne echtheidskenmerken. Hieraan kunt u zien of het een authentiek document is. Sommige kenmerken zijn met het blote oog te zien, voor andere heeft u hulpmiddelen nodig. Het rijbewijs heeft ook een chip gekregen. Het rijbewijs is door deze technieken uitermate moeilijk na te maken of te vervalsen. De RDW heeft ook een app ontwikkeld die de echtheidskenmerken van het rijbewijs uitlegt.

Chip
In het rijbewijs zit vanaf november 2014 een chip. De chip is niet zichtbaar en niet op afstand uit te lezen. In de chip staan dezelfde gegevens die ook op het rijbewijs zelf staan, waaronder de pasfoto en handtekening. De chip kan alleen uitgelezen worden met behulp van de zogeheten Machine Readable Zone (MRZ).

Vanaf 26 mei 2018 heeft het rijbewijs een nieuwe chip. Rijbewijzen met een beeldmerk op de achterkant zijn technisch geschikt om in de toekomst te gebruiken om online in te loggen via DigiD op websites van overheid, zorg en pensioenfondsen. Deze manier van inloggen geeft extra zekerheid over de identiteit van degene die inlogt en maakt het mogelijk zeer vertrouwelijke informatie online aan te bieden.