Rik Bosch laat zich niet makkelijk in een hokje plaatsen. Met een afgeronde HBO-opleiding als muziektherapeut maar meer interesse voor IT, vulde hij zijn vrije tijd vooral met programmeren. 

Na zelfstudie, experimenteren met meerdere programmeertalen en web-development kwam hij bij zijn eerste werkgever, een kleinschalig IT-bedrijf in Nijmegen. Een gevalletje learning-on-the-job, want kennis over databases had hij in zijn hobby-projecten nauwelijks opgedaan.

In de jaren daarna werkt Rik zich bij een nieuwe werkgever op naar een senior positie. Maar in een kleine organisatie nieuwe dingen blijven leren bleek echter een flinke uitdaging. “Ik had het gevoel veel te kunnen -en nog te moeten- leren, maar merkte tegelijkertijd ook dat ik tegen een plafond aan zat.”

Aan zijn eerste werkgever had hij een goede gesprekspartner overgehouden, die inmiddels bij Quintor werkte. Door hun gezamenlijke interesse voor programmeren, nieuwe tools en talen is het contact nooit verwaterd. Toen Rik het tijd vond voor de volgende stap besloot ook hij Quintor te benaderen.

‘Ik had het gevoel veel te kunnen -en nog te moeten- leren, maar merkte tegelijkertijd ook dat ik tegen een plafond aan zat.’

Eerste contact
“Ik was inmiddels wel een senior developer, maar dat ben je in een klein bedrijf al snel”, vertelt Rik. “Ik werd door Arjen Wassink, manager Midden-Nederland gebeld en heb uiteindelijk 2 uur met hem gesproken. Ik wist niet zo goed wat ik zocht of wilde. Arjen vroeg mij een keertje langs te komen voor een gesprek en of ik voor die tijd misschien een Java-test wilde maken. Als je daar weinig ervaring mee hebt is zo’n test natuurlijk wel pittig. Ik heb in alle eerlijkheid wel wat zitten gokken.”

In dat gesprek werd duidelijk dat hij al veel over verschillende onderwerpen wist, zoals C++, Python en object-georiënteerde structuren. Maar ook hoorde hij hoe belangrijk Quintor het vindt om te blijven leren. “Als je al een paar jaar bij een project zit, kun je aangeven dat je aan iets anders toe bent. Dat gaf voor mij de doorslag om voor Quintor te kiezen.”

Basiskennis
Heel plat gezegd: met ervaring die enkel is opgedaan in kleinere projecten mis je wel wat relevante kennis. Normaal gesproken biedt het Young Professional Programma dan uitkomst. Maar wat als je al over de basiskennis beschikt en een groot deel van zo’n programma jouw niets nieuws biedt? “We hebben samen gekeken naar de Java masterclass, onderdeel van het Young Professional Programma, en welke onderwerpen ik nog onvoldoende beheerste. Ik was al wel bekend met principes als automated testing, build pipelines en CI/CD, maar had daar geen hands-on ervaring mee. Simpelweg omdat dit bij mijn vorige projecten niet of nauwelijks aan bod kwam.”

Van de masterclass heeft Rik uiteindelijk vrijwel alle modules gevolgd. “Alleen wat introducties in bepaalde concepten konden overgeslagen worden, die waren al bekend. Het OCP-examen is wel een flinke stap, want ik moest behoorlijk veel informatie tot mij nemen. Gelukkig kon ik hierbij teren op mijn ervaring. Er komen veel voorbeelden voorbij met kleine foutjes erin. Ondanks dat de taal redelijk nieuw voor mij is, trap ik daar niet meer in”, zo zegt hij.

'We hebben samen gekeken naar de Java masterclass en welke onderwerpen ik nog onvoldoende beheerste.'

Aanvullende modules
Inmiddels is Rik bij een klant aan het werk en daarnaast nog 2 dagen in de week bezig met modules uit de masterclasses Front-end en Platform Engineering. “Die constructie hebben we samen opgezet. Omdat ik bij de klant veel met front-end en maar weinig met Java werk, heb ik als aanvulling een aantal modules uit andere masterclasses meegekregen. Wat ik de ene dag aan nieuwe kennis opdoe kan ik de volgende dag meteen in de praktijk toepassen.”

Het was voor de klant wel even schrikken toen ze hoorden dat Rik geen ervaring had met end-to-end testen en pas nét had geleerd hoe CI/CD er in de praktijk aan toe ging. “Maar voor mij was het een perfecte match. Ik wist eerder niet eens wat ik precies wilde of zocht, maar na dat telefoontje met Arjen wist ik het: dit is het gewoon.”