Quintor heeft een kennissessie georganiseerd over Terracotta. Ari Zilka van Terracotta verzorgde hierbij een presentatie over Terracotta. Quintor presenteerde een aantal case studies waarbij Terracotta wordt toegepast.

Terracotta

Terracotta is een opensource oplossing voor het clusteren van Java applicaties op JVM niveau bedoeld voor het verhogen van de performance en beschikbaarheid van Java systemen.

Het op JVM niveau clusteren vereenvoudigt enterprise Java applicaties aanzienlijk ten opzichte van traditionele clustering oplossingen. Dit wordt mogelijk gemaakt door het op eenvoudige wijze kunnen deployen van een applicatie op meerdere JVM’s, welke allen gebruik maken van een gedeelde heap. Hierdoor lijkt het alsof de applicatie op één JVM draait.

Kennissessie

Deze kennissessie bestond uit twee delen. Een algemeen deel waarbij Ari Zilka van Terracotta het framework toelichtte. In een tweede gedeelte werd een aantal case studies behandeld waarbij het Terracotta framework wordt gebruikt.

Deel 1. Presentatie Terracotta door Ari Zilka van Terracotta

Ari Zilka is CTO en co-founder van Terracotta. Hij kwam op uitnodiging van Quintor naar Nederland om het Terracotta framework toe te lichten. Ari Zilka is een veelgevraagd spreker en heeft presentaties gegeven over Terracotta op onder andere de JavaOne. Door zijn uitstekende kennis van Terracotta is hij in staat om diep op de materie in te gaan.

Deel 2. Case studies inclusief presentatie sourcecode door Quintor

1) Java desktop applicatie die Terracotta gebruikt als communicatiemiddel tussen verschillende instanties over een netwerk. Hierdoor is het mogelijk om data vanaf de ene instantie naar de andere te pushen door distributed methods en property change support.

2) Een webapplicatie die Terracotta gebruikt voor het clusteren van de applicatie. Dit wordt geregeld door het delen van de http session en het gebruik van disconnected Hibernate objects voor het drastisch verminderen van database calls. De demo laat zien hoe Terracotta ervoor zorgt dat failover gegarandeerd is.

3) Delen van de Terracotta state door de bovenstaande demo’s. De webapplicatie en de desktop applicatie maken gebruik van dezelfde Terracotta heap. Hierdoor zijn wijzigingen in de webapplicatie direct zichtbaar in de desktop applicatie.